Puheenjohtajan terveiset

 

Uusin kirjoitus ylimpänä

 

 

Hyvät senioriopettajat!

Toimintamme keskeytyi maaliskuulla koronan takia. Kevään ohjelmasta jäi toteutumatta Wasa teaterin esittelykierros, tutustuminen ortodoksiseen pääsiäisperinteeseen, kevätretki Anne Mattilan taidekahvilaan sekä tietotekniikan tietoiskut. Nyt syyskuussa jouduimme perumaan retkemme Pietarsaareen.

Miten tästä eteenpäin? Tätä kysymystä joutuvat nyt pohtimaan kaikki järjestöt ja yhdistykset. Meidän oman järjestömme OSJ:n vuosikokous siirtyi keväältä syksyyn ja on nyt pidetty 22.9. etäkokouksena. Monet senioriopettajien paikallisyhdistykset eivät järjestä tänä syksynä toimintaa ollenkaan, osa järjestää toimintaa ainoastaan ulkona, jokunen toimii lähes entiseen tapaan koronaohjeita noudattaen.

Pidimme meidän yhdistyksemme  hallituksen kokouksen 10.9. Totesimme, että tapaaminen edes muutaman kerran syksyn aikana on meille kaikille tosi tärkeää. Voimme kokoontua turvallisesti ulkona ja syödä yhdessä lounasta sekä osallistua Kansallisten senioreiden tietotekniikan tietoiskuihin, mikäli tilaa meillekin on. Draamasaliin voidaan ottaa ainoastaan 50 henkilöä.

Mukava nähdä teitä kaikkia näissä tapaamisissa! Keväästä ei kukaan tiedä, seurataan tiiviisti tilannetta.

Jag hälsar våra svenskspråkiga medlemmar också hjärtligt välkomna med! Fast vårt program är på finska vi klarar nog med båda språk.

Muistattehan käydä kotisivuillamme. Sieltä löytyy hallituksen yhteystiedot ja jäsenkirjeet sekä kuvia tapaamisistamme. Otamme hallituksessa mielellämme vastaan palautetta ja ehdotuksia kaikesta toiminnasta - varsinkin nyt tänä erikoisena aikana.

Iloisin mielen syksyä kohti!

Pidetään huoli itsestämme ja toisistamme, pysytään terveinä.

Ystävällisesti

puheenjohtaja Merja-Helena Kärkkäinen

merhele.merhele@gmail.com   puh. 040-7466526

 

 

16.1.2020

Hyvät senioriopettajat!

Tulin hetki sitten vuoden 2020 ensimmäisestä tapaamisestamme kirjastolta. Olipa mukava nähdä taas teitä kaikkia! Yhdistyksessämme on tällä hetkellä 266 jäsentä. Kussakin tapaamisessa käy 20-30 henkilöä. Viime vuonna yhdistyksen oman jäsenmaksun 5 € oli maksanut 60 jäsentä.

Seniorijärjestömme viime vuoden teemana oli Ravitsemus ja saimme projektirahaa teeman mukaiseen toimintaan. Järjestimmekin lokakuulla kokkausillan yhteistyössä Hietalahden Marttojen kanssa. Illasta on tullut paljon hyvää palautetta ja toiveita vastaavanlaiseen toimintaan. Pidämme tämän mielessä jatkosuunnitelmissa.

Kuluvan vuoden 2020 teemaksi on nostettu Digitaitoja senioreille. Suomessa on edelleen lähes 500 000 yli 65-vuotiasta, jotka eivät käytä tietotekniikkaa. On tärkeää, ettei kukaan jäisi digitaalisten palveluiden hyötyjen ulkopuolelle ja siksi digitaitoja tulee parantaa. Vuoden teemasta on lisätietoa OSJ:n kotisivuilla ja varmasti myös vuoden ensimmäisessä Senioriopettaja-lehdessä.

Järjestömme tukee jälleen projektirahalla paikallista digikoulutusta. Meillä Vaasassa on mielestäni hyvät mahdollisuudet monen eri toimijan tarjoamana saada aivan konkreettista digiapua. Myös OSJ sellaista tarjoaa. Digipulmia koskevia kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen seniorit@oaj.fi. Kysymyksiin vastaavat Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf- toiminnan asiantuntijat.

Meidän oma yhdistyksemme järjestää yhteistyössä Kansallisten senioreiden kanssa kolme Tietotekniikan tietoiskua nyt keväällä 2020. Mikä olisi tarve syksylle 2020? Ohjelma syksylle on vielä avoin, joten kaikki ehdotuksenne mielihyvin otetaan vastaan.

 

Vuosikokous lähestyy. Tarvitsisimme kipeästi muutaman uuden henkilön hallitukseen jäseneksi ja varajäseneksi! Rahastonhoitajaa emme ole viime vuonna löytäneet. Meillä ei ollut muuta mahdollisuutta kuin palkata tähän työhön tekijä. Yhdistyksen rahaliikenteen hoitaa nyt Tili- ja talouspalvelut Tuula Heikkilä. Palvelun ostaminen tuo meille lisäkustannuksia. Tämä vähentää jonkin verran meidän mahdollisuuksia sponsoroida esim. bussimatkoja.

Muistattehan käydä kotisivuillamme. Sieltä löydätte hallituksen yhteystiedot ja jäsenkirjeet sekä kuvia tapaamisistamme. Otamme hallituksessa mielellämme vastaan palautetta ja ehdotuksia kaikesta toiminnasta.

Iloisin mielin kevättä kohti!

Ystävällisesti

puheenjohtaja Merja-Helena Kärkkäinen  

merhele.merhele@gmail.com

puh. 040-7466526

...

 

POHJANMAAN OPETTAJA -lehti 2/2019  ( ilm. 22.11.2019 )
 

KOLMATTA VUOTTA VAPAALLA

 

Eläkeläinen, seniori, rehtori emerita – miten vaan… Kolmatta vuotta vapaalla ja siitä niin onnellinen!

Töissä ollessani ja eläkettäkin lähestyessäni minulla ei ollut mitään tietoa eikä oikeastaan kiinnostustakaan työn jälkeisestä ”ammattiyhdistys-elämästä”. Sain kirjeen. Siinä kerrottiin, että siirryn automaattisesti OAJ:n riveistä 30 euron jäsenmaksulla Opettajien Seniorijärjestöön ( OSJ ). Mitä, tarvitsevatko senioritkin edunvalvontaa? Päätin lähteä mukaan ja valintani on ollut aivan oikea. OSJ on suuri yli 20 000 opettajan järjestö, jota johtaa tuttu hahmo, OAJ:n entinen puheenjohtaja Erkki Kangasniemi. Oman alueeni paikallisyhdistyksessä, Vaasanseudun senioriopettajissa, on reilut 250 jäsentä.

Järjestön ulkopuolelle jää toki monta opettajaa. Jäsenhankinta-kampanja onkin meneillään tänä syksynä. Kysypä eläkkeellä olevalta kollegaltasi, onko hän OSJ:n jäsen!

OSJ:n sääntöjen mukaan paikallisyhdistyksen tarkoituksena on toimia jäsentensä välisenä yhdyssiteenä, edistää jäsentensä virkistys- ja harrastustoimintaa sekä toimia yhteisten sosiaalisten ja oikeudellisten etujen ajajana. Etujen ajaminen tapahtuu ensisijaisesti Seniorijärjestön kautta. Jäsenet voivat myöskin hyötyä järjestön tarjoamista hyvistä jäseneduista.

Vaasanseudun senioriopettajissa kokoonnumme yleensä kuukausittain, joskus useamminkin, kiinnostavien asioiden äärelle. Tutustumme kulttuuri-, matkailu- ja luontokohteisiin. Järjestämme luentoja ja esitelmätilaisuuksia eri aiheista. Tänä syksynä ohjelmassa on ollut syyskuulla tutustuminen Alajärvellä sijaitsevaan Nelimarkka-museoon ja Punaisen Tuvan viinitilaan. Lokakuulla olemme jo osallistuneet Opettajien kirkkopyhän järjestämiseen, tulossa on vielä tietoiskuja tietotekniikasta sekä   kokkausilta yhdessä Marttojen kanssa. Marraskuulla tiedossa on Wasa Innovation Centerin esittely. Joulukuulla syömme joululounaan Sulvan kestikievarissa. Todella paljon mukavaa ohjelmaa ja ihmisten kohtaamisia.

Entäs se edunvalvonta? Yllätyksekseni se on todella tarpeellista. Omassa kukkarossani huomaan, että eläke ei todellakaan nouse samassa suhteessa kuin palkat ja veroprosentti on sama jollei korkeampi kuin töissä ollessa. Puheenjohtaja Kangasniemi esitteli Oulun valtakunnallisilla senioripäivillä syyskuulla eläkejärjestelmää ja siihen liittyviä uhkakuvia. Nykyisessä hallitusohjelmassahan on tavoitteena pienimpien eläkkeiden korottaminen. Tarkoitus on ottaa tähän rahat järjestelmän sisältä eli meiltä muilta eläkeläisiltä…. Jotain tarttis teherä. Kyse on myös teidän vielä työssäolevien tulevaisuudesta.

Olen kokenut senioritoiminnan antoisaksi ja hyvinvointiani tukevaksi. Parasta on tavata entisiä opettaja- ja rehtorikollegoja vuosien varrelta sekä tutustua uusiin senioreihin. Meillä on samanlainen ajatusmaailma, toisen tekemiseen voi luottaa ja hommat sujuu.  Eläkkeelle jäädessä jää kaipaamaan ehkä kaikkein eniten työyhteisöään. Tätä kautta sen yhteisöllisyyden voi jälleen löytää. On tunne, että kuuluu johonkin. Suosittelen!

 

Hyvää lukuvuotta toivottaen

 

Merja-Helena Kärkkäinen

Vaasanseudun senioriopettajien puheenjohtaja

OSJ:n hallituksen varajäsen

 

...

 

 

 

17.2.2019

Hyvät senioriopettajat!

Parikymmentä jäsentämme oli kokoontunut viime tiistaina 12.2. Sotilaskotiin kuulemaan Pirjo Kukkohovin esitystä matkailusta Kroatiassa ja osallistumaan vuosikokoukseen. Kiitos Pirjolle, kiitos kokousväelle!

Vuosikokouksessa kiitettiin ja kukitettiin tehtävänsä nyt jättävät puheenjohtaja Matti Härmä, rahastonhoitaja Raili Mäkelä ja hallituksen jäsen Sirpa Koskinen. Vielä kerran kiitos pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstänne yhdistyksen hyväksi!

Uudeksi puheenjohtajaksi seuraavalle 2-vuotiskaudelle valittiin minut, Merja-Helena Kärkkäinen. Kiitän luottamuksesta ja pyrin olemaan sen arvoinen. Olen tehnyt 40-vuotisen työurani Tampereella ja Vaasassa toimien luokanopettajana ja rehtorina, jokusen vuoden myös koulutoimenjohtajana. Eläkkeelle jäin 1.8.2017 Vaasan Keskuskoulun rehtorin tehtävästä. Järjestö- ja yhdistystoiminnasta minulla on kokemusta yli 20 vuoden ajalta sihteerinä, rahastonhoitajana ja puheenjohtajana Suomen Rehtorit ry:n puitteissa.

Yhdistyksemme hallituksessa jatkavat vielä vuoden Toini Koskinen varapuheenjohtajana sekä Ulla Kytölä ja Kerttu Ahonen. Erovuoroisten tilalle valittiin seuraavaksi 2-vuotiskaudeksi uudelleen Kaarina Roden sekä uusina Tiina Byrkjeland ja Jorma Ryytty. Kaarina Roden hoitaa edelleen jäsenrekisteriämme ja toimii yhdistyksen tiedottajana. Jorma Ryytty hoitaa tavanomaiset sihteerin tehtävät. Varajäseneksi seuraavalle 2-vuotiskaudelle valittiin Maija-Leena Pitkänen, Matti Härmä jatkaa vuoden varajäsenenä minulta vapautuneessa paikassa. On hienoa, että  ”konkareita” ja uusia kasvoja on samassa hallituksessa. Kokemusta yhdistyksen toiminnasta, osaamista ja uusia ideoita – sitähän me tarvitsemme. Todella toivottavaa on, että entistä useampi teistä tulisi mukaan hallitustyöhön. Ilman henkilökiertoa toiminta ei uusiudu eikä välttämättä ole edes olemassa…. Vuoden päästä on taas edessä uusia valintoja!!

Sitten se meidän suurin murhe. Meiltä puuttuu rahastonhoitaja! Raili Mäkelä on lupautunut hoitamaan toistaiseksi rahaliikenteen eli maksaa kulut yhdistyksen tililtä, kerää tositteet ja meidän oman jäsenmaksun 5€ / hlö. Tähän tekemiseen ja kirjanpitoon pitäisi löytyä uusi henkilö. Olisitko se sinä? Kovasti toivon yhteydenottoja!

Muistattehan käydä kotisivuillamme. Sieltä löytyy hallituksen yhteystiedot, jäsenkirjeet, kuvia tapahtumista kuten nyt vuosikokouksesta jne. Otamme hallituksessa mielellämme vastaan palautetta ja ehdotuksia toiminnasta.

Iloisin mielen kevättä kohti!

 

Ystävällisesti

puheenjohtaja Merja-Helena Kärkkäinen

merhele.merhele@gmail.com   puh. 040-7466526

 

27.2.2018

Hyvät ystävät ja kollegat
(Puheenjohtajan Matti Härmän murahdus meille passiivisille jäsenille)

Viimeisessä vuosikokouksessa oli läsnä hallituksen lisäksi vain muutama jäsen. Ennen kokousta meillä oli vieraana kaksi sympaattista maahanmuuttajanuorta - kongolainen ja Syyrian kurdi. Heillä on tavoitteena oppia suomen kieltä niin hyvin, että voivat päästä ammattikoulutukseen. Meillä oli mielenkiintoinen keskustelu heidän elämänvaiheistaan ja toiveistaan. Olisi luullut, että aihe kiinnostaa senioriopettajia, mutta ei. Olen kuullut monasti syynä poisjääntiin vuosikokouksesta olevan, että pelätään joutumista hallitukseen tai muihin tehtäviin. Toivottavasti tilanne ei ole niin surkea.

Elinvoimaisen yhdistyksen edellytyksenä on, että toiminnasta vastaamaan saadaan ajoittain uutta verta. Nyt on ollut kauan se tilanne, että vanha hallitus jatkaa vuodesta toiseen, kun uusia ei saada tilalle.  Meillä on ollut onni saada nykyhallitukseen erinomaisia jäseniä, mutta ei sentään ainaisjäseniä. Heille suo kullekin vuorollaan hyvin ansaitun vapautuksen. Toivoisin jäsenistöltä sellaista aktiivista yhteishenkeä, että jokainen olisi valmis vuorollaan hallintotehtäviin. Erityisesti vetoan nuorimpiin jäseniin. Ei tehtävät juuri rasita eikä vaadi paljoakaan vaivaa, aikaa eikä voimia. Parin vuoden pestikin riittää.

Nyt on uhkaamassa tilanne, ettei hallitusta saada täysmittaiseksi eikä tehtäviin nimettyä henkilöitä. EI kai me anneta yhdistyksen toiminnan hiipua. Kokoontumiset ja toistemme tapaamiset erilaisten teemojen merkeissä ovat olleet viihdyttäviä ja virkistäviä tuokioita.
Jäsenistössämme on niin paljon taitoa ja ymmärrystä, että uskon pääsevämme eteenpäin tästä pysähtyneisyyden tilasta.

toivoo Matti

Kuva: AN (pj. murisee meille ihan aiheesta)

PS. Vuosikokouksessa oli esillä ajatus perustaa vaasanseudunsenioriopettajat facebook-ryhmä. (suljettu ryhmä). Allekirjoittanutta on pyydetty tällainen fb-sivu perustamaan. Toteutus onnistuu maaliskuun 2018 aikana. Tämä on nykyaikaa, ja tuo toivottavasti uudenlaista yhteisöllisyyttä yhdistyksemme jäsenten keskuuteen, keskinäiseen yhteydenpitoomme.  

Pidetään yhteyttä, Aimo Nyberg, puh. 050 3308540
Hallituksen ulkopuolinen, yhdistyksen nettisivuston ylläpitäjä

 

 

Muistoja jakamaan!  (tammikuu 2018)

Kuva: Matti Härmä,  6.1. 2018.

Meillä kaikilla on paljon muistoja monenlaisista tapahtumista ja sattumuksista koulumaailmasta. Olisi mukava saada kootuksi muisteloita Vaasasta vuosikymmenten varrella.

Myös eläkepäivien tunnelmista, kannanotoista ja kokemuksista olisi kiva kuulla ja vaihtaa mielipiteitä.
Itselläni on tuore tapahtuma, joka on versonut monia mietteitä:

Jouluaamuna meille ilmestyi ihme, neljännen polven esikoinen. Mikä ilo ja onni tarkkailla nukkuvaa pienokaista. Ajatukset hiipivät tulevaan.

Tämä pieni varttuu aikuiseksi aikana, mikä on meille arvoitus. Sitä emme tule näkemään. Toisaalta meidän sota-ajan lapsien elinolot ovat uudelle sukupolvelle hämärää historiaa. Kunpa saisinkin vielä tilaisuuden kertoa omista lapsuuden ajoista.

Minulle kerrottiin eräästä vanhasta miehestä, joka sai syntymäpäivälahjakseen kynän ja ruutuvihon. Hänen toivottiin laittavan paperille lapsuuden muistojaan. Siinä arvokas vihje monelle.

Vaikka ulkoinen maailma muuttuu, ihmisen henkinen kehityksen edellytykset ovat samat sukupolvesta toiseen: läheisen rakkautta, omaa rauhaa asioiden tarkkailuun ja kokeiluun sekä kohtuullisesti virikkeitä.

Terveisin Matti

 

 

 

Matin mietteitä  (syksy 2017)

 

Meitä on noin 250. Kuinka paljon tietoa, osaamista ja harrastusta! Sitä ei saa päästää ruostumaan. Laakereilla lepäämään jättäytyminen on kohtalokasta niin mielen kuin ruumiinkin terveydelle.

 

Yhdistyksen tehtävänä on ylläpitää jäsentensä vireyttä. Toivomisen varaa on ilmeisesti toiminnassa, koska vain noin 10 prosenttia jäsenistä osallistuu aktiivisesti kuukausittaisiin kokoontumisiimme. Tietysti syitä osallistumattomuuteen on monenlaista, mutta voidaan kaivata myös toisenlaista toimintaa.

 

Mutta mitä? Tehkää ehdotuksia hallituksen jäsenille.

Olisiko mahdollista samoista asioista kiinnostuneiden tai samaa harrastavien muodostaa silloin tällöin kokoontuvia ryhmiä; kirja-, liikunta-, taide- kokkaus-luonto-filosofia ym. kerhoja. Tarvitaan vain joku jäsenistä koollekutsujaksi.

 

Voisimme myös tehdä yhdessä lyhyitä tai pitkiä reissuja. Onhan niitä kokeiltukin, muttei aina kovin hyvällä menestyksellä. Jos nyt olisi uuden yrityksen aika!

 

Jotta saisimme uutta aikaan, tarvitsemme kaikkien seniorien aktiivisen tuen. Viihtyminen yhdessä, railakas sananvaihto, iloinen seurustelu ovat keskeistä toiminnassamme.

 

Hyvät seniorit!

 

Kirjoittakaa meidän kotisivulle. Kommentteja ylläolevaan ym. kirjoituksia. Aimo Nyberg (aimonyberg(at)gmail.com) hoitaa niiden laittamiset sivulle.

 

Aurinkoista, iloista syksyä meille kaikille

 

Matti

 

 

Kuva: AN, 27.8. 2017.

 

 

Liity jäseneksi

Jäseneksi voi liittyä jokainen eläkkeellä oleva opetusalalla toiminut henkilö. Jokainen jäsen kuuluu johonkin OSJ: n paikallisyhdistykseen ja paikallisyhdistyksen kautta valtakunnalliseen järjestöön.

Liity tästä »

Tutustu tästä
jäsenetuihimme »


Liity jäseneksi

Jäseneksi voi liittyä jokainen eläkkeellä oleva opetusalalla toiminut henkilö. Jokainen jäsen kuuluu johonkin OSJ: n paikallisyhdistykseen ja paikallisyhdistyksen kautta valtakunnalliseen järjestöön.

Liity tästä »

Tutustu tästä
jäsenetuihimme »


 

 

 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry,
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki
020 748 9678 / 020 748 9736
toimisto(a)osj.fi

www.osj.fi

Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.

Toimiston numeroihin soitettaessa puheluiden hinnat ovat seuraavat:
soitettaessa kiinteän puhelin-verkon liittymästä 8,35 snt/puhelu + 6,55 snt/min
soitettaessa matka-viestinverkon liittymästä 8,35 snt/puhelu + 18,05 snt/min.